Ιερός Ναος Αγίου Γεωργίου Αρρεναγωγείου

Ο ναός βρίσκεται κοντά στα όρια της τειχισμένης Ιπποτικής πόλης, κοντά στην Αρχαία Αγορά της Κω και χρονολογείται στην μεταβυζαντινή περίοδο. Στο Ιερό Βήμα αρχαία ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα και μαρμάρινος ορθογώνιος βωμός αποτελούν την Αγία Τράπεζα. Δίπλα στον Ναό βρίσκεται ο τάφος του Αρχιεπίσκοπου Κώου Γεράσιμου (1838) και της μητέρας του Ανθούλας.

Σύμφωνα με την Μητρόπολη Κω στα τέλη του 18ου αιώνα αποτελούσε μετόχι του ναού της Αγίας Μαρίνας και βρισκόταν μέσα σε περιφραγμένο αμπελώνα με αγροτικό οίκημα. Αργότερα, με την ίδρυση του Αρρεναγωγείου (Αστική Σχολή Αρένων) ο ναός περιλαμβάνεται στην αυλή του σχολείου και παίρνει την προσωνυμία Άγιος Γεώργιος του Αρρεναγωγείου.

Μετά τον σεισμό του 1933, ενώ το Αρρεναγωγείο καταστράφηκε, ο ναός του Αγίου Γεωργίου ήταν από τα λίγα κτίρια που διασώθηκαν.

Πηγή κειμένου: www.kos.gr


mysdf
knb-monuments
Αρχαιολογικοί
Χώροι &
Μνημεία
knb-museums

Μουσεία &
Χώροι Πολιτισμού
knb-pois

Τόποι​
Ενδιαφέροντος
knb-nature

Φυσικές
Ομορφιές​

Η δημιουργία της ιστοσελίδας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ονόματος του δικαιούχου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της διαχειριστικής αρχής.

Εγγραφή στο Newsletter